Milquet vraagt media het woord 'allochtoon' niet te gebruiken

Milquet vraagt media het woord 'allochtoon' niet te gebruiken

Milquet vraagt media het woord 'allochtoon' niet te gebruiken

Print
Federaal minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) stuurt een brief naar de hoofdredacteurs van alle Belgische kranten, weekbladen en radio- en tv-omroepen om het woord 'allochtoon' niet langer te gebruiken.

Milquet nodigt alle hoofdredacteurs uit om op 16 november van de gedachten te wisselen "over de rol van de media in de perceptie van minderheden en in de racismebestrijding. Zo kunnen we praten over eventuele nieuwe initiatieven." De Morgen besliste vrijdag het woord 'allochtoon' niet langer te gebruiken.

Open Vld-vicpremier Vincent van Quickenborne is er voorstander van om binnen de regeringscommunicatie nooit nog de woorden 'allochtoon' en 'autochtoon' te gebruiken. PS-vicepremier Laurette Onkelinx wil alle ambtenaren opdragen om de term te mijden, maar Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) tempert het enthousiamse van zijn collega's. "Ik ben er niet van overtuigd dat een ander woordgebruik iets zal veranderen aan de integratie van nieuwkomers", zegt hij in de krant.

Binnen de Vlaamse regering vindt minister van Integratie Geert Bourgeois (N-VA) goed dat het debat aandacht krijgt. "Ik gebruik al een paar jaar die begrippen niet meer". VRT-hoofdredacteur Luc Rademakers is niet van plan om een verbod aan zijn redactie op te dringen.

.

Nu in het nieuws