Wereldvoedselprogramma slaat alarm over aantal vluchtelingen in Congo

Wereldvoedselprogramma slaat alarm over aantal vluchtelingen in Congo

Wereldvoedselprogramma slaat alarm over aantal vluchtelingen in Congo

Print
Het Wereldvoedselprogramma in de Democratische Republiek Congo (DRC) heeft vrijdag gewaarschuwd voor de grote en blijvende toestroom van vluchtelingen in het oosten van het land.

Volgens de meest recente cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie telde de RDC eind augustus meer dan 2 miljoen vluchtelingen, waarvan 1,53 miljoen in Zuid- en Noord-Kivu, de twee regio's in het oosten van de DRC die het meest te lijden hebben onder de onveiligheid.

Volgens het Wereldvoedselprogramma zorgen de gevechten tussen gewapende groeperingen er voor massale vluchtelingenstromen. "Mensen moeten er hun huis, velden en vee achter laten, hun enigste vorm van inkomen", aldus Martin Ohlsen, de vertegenwoordiger van het Wereldvoedselprogramma in Congo.

Een noodactie is op poten gezet om tot juni 2013 1,2 miljoen mensen te helpen, maar volgens Ohlsen is tot op vandaag maar 15 pct van de 81 miljoen euro gevonden die daar voor nodig is. Het Wereldvoedselprogramma is alvast gestart met het uitdelen van proteïnerijke koeken, noodrantsoenen of voedselbonnen in de zones waar voldoende voedsel beschikbaar is.

Ohlsen wijst er op dat de vluchtelingencrisis plaats vindt in een van de armste landen van de wereld, waar 5,4 miljoen mensen zijn blootgesteld aan honger of ondervoeding.

.

Nu in het nieuws