Al 50.750 overtredingen in autoluw Mechelen

Al 50.750 overtredingen in autoluw Mechelen

Al 50.750 overtredingen in autoluw Mechelen

Print
Mechelen - Sinds de invoering van de autoluwe binnenstad in Mechelen hebben bestuurders al 50.750 overtredingen begaan. Aan de stop op de IJzerenleen gingen in twee maanden tijd al 1.948 bestuurders in de fout. Dat blijkt uit cijfers die uw krant heeft opgevraagd bij de stad.
De autoluwe kern werd ingevoerd in december vorig jaar. Sindsdien is er in dat deel van het centrum geen verkeer meer toegelaten van 11 tot 18u. Wie dat gebied zonder vergunning inrijdt, krijgt een boete van 50 euro. De lokale politie verbaliseert sinds januari. En zo zijn er de voorbije acht maanden door de negen camera's met nummerplaatherkenning 50.750 overtredingen geregistreerd.

Burgemeester Bart Somers (Open Vld): "Wij moeten die cijfers wel nuanceren. Van de 50.000 overtredingen worden er 30.000 effectief weerhouden. Een bestuurder die langs de camera in de Merodestraat rijdt, en daarna nog eens voorbij het Schepenhuis krijgt maar één boete in de bus", stelt de burgemeester.

De straat met het grootste aantal overtredingen is zoals verwacht de Bruul, waar eind vorig jaar ook het gedeelte tussen de Vijfhoek en de Hazestraat omgevormd is tot autoluwe winkelstraat. Bijna 22.000 overtredingen zijn daar gebeurd. "Het stadsbestuur had met de mobiliteitsingrepen beter gewacht tot na de herinrichting van de Bruul en de bouw van een ondergrondse parking aan de vesten", zegt voorzitter Leo Lenaerts van het Bruulcomité.

De stad heeft veel geïnvesteerd in de camera's met nummerplaatherkenning, maar de opbrengst van de boetes is voor de staatskas. Slechts een fractie daarvan vloeit terug naar Mechelen. Meer over de nieuwste cijfers en reacties van de middenstand en de oppositie leest u in de weekendkrant van Gazet van Mechelen, de regionale bijlage in Gazet van Antwerpen.

SVH

Foto Patrick Hattori

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio