Turtelboom onderzoekt gevangenisboot

Turtelboom onderzoekt gevangenisboot

Turtelboom onderzoekt gevangenisboot

Print
Om het tekort aan gevangenisplaatsen op te lossen, onderzoekt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) of ze een gevangenisboot naar Antwerpen kan halen. Het zou de eerste Belgische gevangenis op het water zijn.

Dat de minister het ernstig meent, blijkt uit een gesprek dat ze in de maand juli heeft gehad met de top van de Antwerpse haven en het stadsbestuur. Die hebben na een screening wel al laten weten dat ze ernstige bezwaren hebben. "Zo is het zeer moeilijk om in de haven een gevangenisboot te laten aanmeren", zegt Annik Dirkx van het gemeentelijk havenbedrijf Antwerpen.

De minister benadrukt dat ze alle mogelijke pistes onderzoekt om het tekort aan gevangenisplaatsen op te lossen. "Dan is zo'n gevangenisboot zeker een optie. Ik laat mij op zoveel mogelijk manieren adviseren, onder andere door de Antwerpse haven. We kijken ook uit naar andere potentiële locaties in Vlaanderen."

Nederland heeft al een aantal gevangenissen die op het water drijven. Op zo'n gevangenisboot kunnen vijfhonderd gevangenen terecht. Het project zou ook vierhonderd jobs opleveren.

ML/WB

Foto: PN

MEEST RECENT