Facebookparty in Haren loopt uit de hand (video)

Het verjaardagsfeestje in Haren, dat een hype werd via Facebook nadat de jarige het zelf per ongeluk openbaar maakte, liep vrijdagavond volledig uit de hand. Zo'n 25.000 mensen meldden zich vooraf online aan. Vrijdagavond bleken er een paar duizend effectief aanwezig te zijn. De politie roept mensen op om weg te blijven.

fvangarderen

Of er gewonden zijn gevallen, is nog niet duidelijk. Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf zouden er geruchten de ronde doen dat een 19-jarig meisje zou zijn doodgedrukt. De politie zou dat bericht echter ontkend hebben.

De Nederlandse politie heeft intussen op de A28 in de buurt van Haren diverse op- en afritten afgesloten om te voorkomen dat er meer mensen naar Haren komen. In Haren voert de mobiele eenheid charges uit tegen relschoppers.

Lees ook: Merthe (15) vlucht voor 25.000 feestvierders op sweet 16-feest

Complete chaos

Duizenden jongeren zijn naar het Groningse plaatsje gekomen na een oproep op Facebook. Ze trokken zich niets aan van een vele malen herhaald verzoek van de politie om er vooral weg te blijven. Het 'feestje' sloeg op een gegeven moment om in rellen.

De politie voerde charges uit toen jongeren vrijdagavond flessen, stenen en vuurwerk begonnen te gooien. Volgens ooggetuigen was het een complete chaos in de wijk. Auto's werden gesloopt, schuren in tuinen van bewoners opengebroken en er is met dranghekken gegooid. Een onbekend aantal mensen zou zijn opgepakt, maar een woordvoerder van de politie Groningen kon nog niet bevestigen hoeveel.

Videobeelden

De politie maakte videobeelden van de relschoppers. Die kunnen later worden gebruikt om verdachten op te sporen. Ook omstanders werden gevraagd beelden te maken, die te bewaren en eventueel aan de politie te geven.

"We waren voorbereid op de komst van een grote mensenmenigte. We hebben ten minste vijftig manschappen paraat", aldus de woordvoerder. Er zouden meer pelotons van de mobiele eenheid onderweg zijn naar Haren. "We roepen iedereen nog steeds op om te vertrekken." Bussen staan klaar.

Bekijk de beelden op YouTube:

Foto: ANP