"We kunnen gebruik wasmachine of strijkijzer niet controleren"

We kunnen gebruik wasmachine of strijkijzer niet controleren

"We kunnen gebruik wasmachine of strijkijzer niet controleren"

Print
De maatregelen die hoogspanningsnetbeheerder Elia voorstelt om tijdens de piekmomenten in de winter de klant de laten besparen op energie kunnen niet worden afgedwongen. Dat zegt staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH). Zowel Wathelet als Elia wijzen erop dat het sowieso om een noodplan gaat en dat ze niet verwachten dat er deze winter een stroomtekort zal zijn.

Lees ook : Energieprijzen niet meer geblokkeerd vanaf volgende maand?

Nu de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 nog lange tijd buiten werking zullen zijn, is de kans op stroomtekorten toegenomen. In geval van stroomschaarste kan Elia ingrijpen. In eerste fase vraagt Elia dan aan de bevolking om het stroomverbruik vrijwillig te beperken. Volstaat dat niet, kan er een beperking van het verbruik opgelegd worden. In het allerergste geval, wanneer een crash zou dreigen, worden een aantal landelijke gebieden tijdelijk zonder stroom gezet.

"Maar dat controleren is onmogelijk. We kunnen niet in elk huishouden gaan kijken of de wasmachine en het strijkijzer worden gebruikt", reageert staatssecretaris Wathelet voor de camera van de VRT. Hij wil de Belg enkel sensibiliseren om minder energie te verbruiken. "Mensen mogen bovendien gerust zijn: er zullen de komende jaren geen black-outs zijn."

Vrijwillige black-out

Naar aanleiding van het dreigende stroomtekort heeft zelfstandigenorgansiatie Unizo aan 1.061 bedrijven gevraagd wat de mogelijke impact van zo een black-out zou zijn op de organisatie. Vier op de tien KMO's vreest in dat geval tijdelijke stakingen van de activiteiten.

Eén op de drie bedrijven zou wel bereid zijn om te praten over een vrijwillige en geplande afkoppeling van het elektriciteitsnet onder bepaalde voorwaarden. Een tiental grote bedrijven heeft daar nu al een akkoord over met Elia. In ruil voor een afsluiting van enkele uren krijgen zij een financiële vergoeding.

Lees ook: "Geen oven, strijk of wasmachine tijdens piekuren"

Foto Belga

Nu in het nieuws