Boonen: "Geen schrik van de Cauberg"

Boonen: Geen schrik van de Cauberg

Boonen: "Geen schrik van de Cauberg"

Print
Als er een wereldtitel wordt uitgereikt voor de meest ontspannen renner, steekt Tom Boonen zijn tweede gouden medaille op zak. Zelfvertrouwen en pure goesting gaan hand in hand bij de (co-)kopman van de Belgische ploeg. "Ik heb er alles voor gedaan om klaar te zijn. De koers mag beginnen, wat mij betreft."
Wat is het belangrijkst? Dat een Belg wereldkampioen wordt of dat jij die Belg bent?

Boonen: "We staan met twee kopmannen aan de start. Gilbert kan meeschuiven als er een aanval zou komen op de Cauberg. Hij kan antwoorden als er iemand van dat sterke Spaanse blok - Valverde, bijvoorbeeld - met een demarrage uitpakt. Nadien kan hij druk zetten op die mannen. Meedrijven en niet meewerken, omdat hij het excuus heeft dat ik een eindje achter hem zit. Dan zit ik ook in een zetel. Het enige verschil is dat ik afhankelijker ben van de ploeg. Als Gilbert van zijn rol als vrijbuiter gebruik maakt en het loopt in de slotfase toch nog samen, heb ik volk nodig om me naar de sprint te brengen."

Eigenlijk hang jij dus een beetje af van het welslagen van Gilberts onderneming?

"Kalm blijven, de snelle mannen volgen en dan zien waar ik uitkom: meer staat me niet te doen. Kijk er het koersverloop van de laatste WK's maar op na: niet zelden wordt er gesprint met een groep van 25 à 30 renners. Het niveau is hoog, en er wordt zo snel gereden dat wegblijven moeilijk is. Net daarom heb ik al voorgesteld dat we als ploeg niet te zot zullen doen. Met zoveel mogelijk in de finale komen is het ordewoord. Qua tactiek zal het bij België snor zitten."

Zie je Valkenburg echt als een van je laatste kansen om wereldkampioen te worden?

"(Lacht) Qatar! (Boonen is elk jaar opnieuw een veelvraat in de Ronde van het Arabische land dat het WK in 2016 organiseert, red.) Een buitenkansje is dat!"

GUY VERMEIREN

Lees ook Vader Boonen: "Tom maakt 95 procent kans op de titel"
En Gilbert: "Net op tijd in vorm"

MEEST RECENT