Ratten krijgen reuzentumoren na experiment met ggo-maïs

Ratten krijgen reuzentumoren na experiment met ggo-maïs

Ratten krijgen reuzentumoren na experiment met ggo-maïs

Print
Tumoren zo dik als pingpongballen bij ratten die met genetisch gewijzigde maïs van de Amerikaanse reus Monsanto gevoed werden: een schokkende studie van Franse vorsers brengt het debat over ggo's weer op gang.

"Voor de eerste keer wereldwijd is de impact van een genetisch gewijzigd gewas en een pesticide op de gezondheid geëvalueerd over een langere periode en op completere wijze dan de regeringen en industriëlen dat deden. Welnu, de resultaten zijn alarmerend", zo vat Gilles-Eric Séralini de studie samen die hij aanstuurde. Séralini is professor aan de universiteit van Caen (in het noorden van Frankrijk).

Onkruidverdelger

In het grootste geheim volgden de universitaire vorsers van Caen gedurende twee jaar een groep controleratten en 200 ratten die ze in drie groepen verdeelden: de eerste groep werd enkel met ggo-maïs gevoed, de tweede met ggo-maïs die met Roundup behandeld was, 's werelds meest gebruikte onkruidverdelger, en de derde met maïs die niet gemanipuleerd was maar wel behandeld met deze onkruidverdelger.

"De resultaten wijzen op heel wat meer en vroegere sterfte bij het verbruik van deze twee producten (ggo en Roundup)", aldus de professor. De vorsers stelden bijvoorbeeld vast dat de sterfte bij de vrouwelijke ratten twee tot drie keer hoger lag dan bij de controlegroep en dat de ratten van beide geslachten twee tot drie keer meer tumoren hadden.

"Misdadig is dat dit niet op voorhand getest werd en dat de gezondheidsautoriteiten geen testen op langere termijn geëist hebben terwijl ggo's al vijftien jaar in de handel zijn", meent Séralini.

De studie lokte talrijke reacties uit. De Franse minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, pleitte voor "veel striktere" goedkeuringsprocedures binnen de Europese Unie.

Foto AFP

MEEST RECENT