MS-patiënten staan in startblokken voor expeditie naar Peru

MS-patiënten staan in startblokken voor expeditie naar Peru

MS-patiënten staan in startblokken voor expeditie naar Peru

Print
Drie mannen en zes vrouwen met multiple sclerose (MS) uit de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant stappen vrijdagochtend op het vliegtuig richting Peru. In het Zuid-Amerikaanse land gaan ze de uitdaging aan om tijdens een vierdaagse trektocht het mythische Machu Picchu te bereiken. Uw reporter reist mee om verslag uit te brengen van hun exploten.

Net als de bouw van het Inca-bolwerk destijds een hele krachttoer moet zijn geweest, willen de negen met hun opmerkelijke expeditie aantonen dat ze ondanks hun ziekte toch nog tot heel wat in staat zijn. Het project, op initiatief van de Kontichse kinesitherapeut Paul Van Asch, wil zo ook de maatschappij sensibiliseren, want mensen met MS moeten nog elke dag opboksen tegen vooroordelen.

Wetenschappelijk onderzoek


De negen deelnemers beginnen uiteraard niet onvoorbereid aan hun tocht. Voor deze extreme uitdaging volgden ze een intensieve training van vier maanden en op hun tocht worden ze begeleid door een medisch en wetenschappelijk team. "Tijdens de tocht gaan we bij de deelnemers ook de resultaten van hun inspanningen meten om te gebruiken voor verder onderzoek", zegt neurologe Bie D'hooghe, een van de begeleiders.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat de resultaten van bewegen positief zijn. Met hun krachttoer in de kijker te stellen, hoopt de organiserende vzw Move to Sport, samen met de MS-Liga Vlaanderen, nog meer mensen met de ziekte aan te zetten tot sporten en bewegen, met respect voor ieders mogelijkheden.

27 september D-Day


Na tussenstations in Arequipa en Cusco, om geleidelijk aan aan de hoogte te wennen, vertrekken de expeditieleden op 27 september richting Soraypampa op 3.750 meter hoogte om er de vierdaagse Salkantay Trail aan te vatten. Die is iets langer en gaat iets hoger, tot 4.550 meter, dan de befaamde Inca-Trail.

Aan de expeditie kleeft ten slotte ook nog een goed doel. De laatste dag van hun verblijf overhandigen de deelnemers een cheque voor de bouw van een schooltje in het arme noorden van Peru.

Deze vrouwen en mannen gaan de uitdaging aan.

Bart ROGGEMAN

Foto: De hele ploeg is klaar voor de expeditie 'MS Machu Picchu 2012'. Prof. Bert Op 't Eynde ontbreekt op de foto.

www.facebook.com/MsTrekkingMachuPicchu2012
www.msmachupicchu2012.be

MEEST RECENT