1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Hotel en skybar in oud zwembad

Een hotel met 70 kamers en een skybar met uitzicht op de Dijle. Dat zijn enkele van de toekomstige functies voor het oude zwembad op het Rode Kruisplein in Mechelen.

Sven Van Haezendonck

Het stadsbestuur heeft beslist om te kiezen voor het project van de tijdelijke vereniging Den Dok om de herbestemming van het monument vorm te geven. Die groep bestaat uit de Mechelse aannemer Willemen, het Kempense bedrijf Van Roey, Architectenkoöperatief en dmvA architecten. THV Den Dok ziet in het oude zwembad ruimte voor een hotel met een auditorium en vergaderzalen, een wellnessgedeelte en een grand café met een skybar.

Schepen voor Stadsvernieuwing Karel Geys (sp.a): "Deze plannen hebben twee grote pluspunten: het monument wordt gerespecteerd en de publieke functies zorgen ervoor dat Mechelaars eindelijk opnieuw toegang zullen krijgen tot dit prachtige gebouw. Nu kunnen we de onderhandelingen opstarten om tot een samenwerkingsovereenkomst te komen."

In de plannen wordt de beschermde zwemkom gevuld met water en drijvende kunst. "Water speelt trouwens een belangrijke rol in het ontwerp, dat ook aandacht heeft voor duurzaamheid en energie", stelt Geys. De realisatie van het project duurt minstens vier jaar.

Het stadsbestuur zal het stadsvernieuwingsproject afstemmen op de restauratie van het beschermde monument. De eerste fase omvat de oostelijke voorvleugel en de voormalige directeurswoning. Dit dossier is reeds ingediend bij de Vlaamse overheid voor een restauratiepremie. Nu heeft het stadsbestuur ook het dossier voor fase twee in gang gezet. De restauratie van de daken, de zuidelijke, westelijke en noordelijke vleugel met gevels en buitenschrijnwerk zal zo'n 2,7 miljoen euro kosten.

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio