Celstraffen na dodelijk arbeidsongeval

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft moutverwerker Boortmalt in de Antwerpse haven veroordeeld tot een boete van 11.000 euro, waarvan de helft effectief, voor het dodelijke arbeidsongeval van interimkracht Robin Van Deeren (22). De ploegbaas en zijn overste kregen drie maanden cel, de ene met en de andere zonder uitstel, en een boete tot 2.750 euro.

jatimmermans

De twintiger moest in de nacht van 30 oktober 2010 granen opruimen en gebruikte daarvoor een bobcat. Volgens een expert was Robin op een bepaald moment uitgestapt en had hij daarbij wellicht een pedaal met zijn hand ingedrukt, waardoor hij geplet raakte tussen de arm en het chassis van de bobcat. Uit het daaropvolgende onderzoek bleek dat het ongeval te wijten was aan een manifest gebrek aan veiligheidsmaatregelen.

De sleutel zat altijd op de bobcat, waardoor iedereen er gebruik van kon maken, ook arbeiders zoals Robin die geen opleiding hadden gekregen over hoe ze met de machine moesten omgaan. Bovendien was de veiligheidsriem doorgesneden om het in- en uitstappen te vergemakkelijken. Er was voorts ook geen toezicht op het gebruik van de bobcat.

De ouders, broer en zus van het slachtoffer stelden zich burgerlijke partij en eisen een schadevergoeding van 40.000 euro. Dat aspect van de zaak wordt op 21 november behandeld.

Lees ook: Vader vraagt opheldering over ongeval van zijn zoon in haven

Belga

Foto Wim Hendrix

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio