17-jarige uit Hemiksem is jongste kandidaat verkiezingen

Aan de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober nemen in totaal 40.733 kandidaten deel. Dat zijn er ongeveer 5.000 meer dan zes jaar geleden. De jongste kandidaat wordt op de dag van de verkiezingen 18 jaar. Het gaat om een kandidaat voor de gemeenteraad van Hemiksem. Hij staat op een lokale lijst. De oudste deelnemer is 98 jaar en duwt voor de PVDA+ de provincieraadslijst in Sint-Truiden.

drombouts

De jongste kandidaat is Niels T'Seyen (17) uit Hemiksem. Hij is twee weken geleden de politiek ingetuimeld. "Ik volgde de politiek wel, maar had geen ambities in die richting", vertelt hij in Gazet van Antwerpen.

"Het is zo een beetje als een stunt begonnen. Mijn partij NVH (Nieuw Verenigd Hemiksem) wilde absoluut de jongste en de oudste kandidaat van de gemeente op de verkiezingslijst hebben staan. De oudste heeft uiteindelijk afgehaakt. Maar ik zie het helemaal zitten", zegt T'Seyen die op de elfde plaats van zijn partij staat.

Bougeois

Alle partijen hebben afgelopen weekend hun lijsten voor de lokale verkiezingen ingediend. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) maakte dinsdag een eerste analyse van die lijsten bekend.

In de 308 Vlaamse gemeenten samen zijn er 1.659 lijsten ingediend, 192 meer dan in 2006. Voor de provincieraden werden dan weer iets minder lijsten ingediend dan zes jaar geleden, al is het aantal kiesdistricten intussen wel verminderd.

Antwerpen is de stad waar er voor de gemeenteraadsverkiezingen het meeste lijsten zijn ingediend (12), gevolgd door Gent (11) en Sint-Niklaas (10). In Herstappe is maar een lijst ingediend en zullen er geen gemeenteraadsverkiezingen gehouden worden.

Van de ruim 40.000 kandidaten is 48,75% een vrouw. De gemiddelde leeftijd van de kandidaten is 47 jaar.

De lijstindieners kunnen dezer dagen nog bezwaren en verbeteringen indienen. Donderdag worden de lijsten definitief afgesloten, al is dan nog een beroepsprocedure mogelijk. Uiterlijk volgende week dinsdag worden de definitieve lijsten gepubliceerd op www.vlaanderenkiest.be.

Belga/TG

Foto Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Hemiksem