Dorp eert Meester Frits

Pijpelheide heeft vrijdagmiddag haar dorpsheld op gepaste wijze geëerd. Meester Frits kreeg een borstbeeld in het centrum van het kerkdorp in Booischot.

Bert Provoost

Frits Van Den Bosch heeft veel betekend voor Pijpelheide. "Als leraar merkte hij bij zijn aanstelling in 1919 dat de ongeletterdheid in het dorp groot was. Daarom gaf hij ook vrijwillig avondlessen voor volwassenen en gaf hij bijlessen aan schoolverlaters om hun rekenen en Frans bij te schaven. Hij probeerde veel ouders te overtuigen om hun kinderen na het lager onderwijs verder te laten studeren. Zo'n Vier decennia heeft hij zijn stempel gedrukt op het onderwijs in de gemeente. Hij is nu al een halve eeuw overleden, maar leeft nog altijd voort in de gedachten van de oudere generatie", zegt organisator Walter Nys.

Naast een geëngageerd pedagoog was hij ook een sociaal voelend man. "Zo zette hij in 1920 de parochiezaal open voor de verenigingen van Pijpelheide. Zo konden ze zich beter ontwikkelen. Hij stond de inwoners dag en nacht met raad en daad bij en was altijd bereid zich in te zetten voor goede werken. Hij was ook nog eens de stichter of lid van verschillende verenigingen. Zo was hij secretaris van de Kerkfabriek, voorzitter van de Boerengilde, stichter van de Veebond, enzovoort. Hij heeft de basis gelegd van wat ons dorp nu is. Hij verdient dit beeld als geen ander", klinkt het vol respect.

Bert Provoost


Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio