VN-Veiligheidsraad veroordeelt geweld tegen ambassades

De VN-Veiligheidsraad heeft de aanvallen tegen verschillende ambassades van Westerse landen in de Arabische wereld scherp veroordeeld. De V-raad roept de regeringen van de betrokken landen op hun internationale verplichtingen na te komen om de diplomatieke posten te beschermen.

jrosquin

"De leden van de Veiligheidsraad veroordelen in de scherpste bewoording het geweld tegen ambassades en consulaten", zei Peter Wittig, de Duitse voorzitter van de Veiligheidsraad. "We zijn zeer bezorgd over de aanvallen", luidde het. Er is geen rechtvaardiging voor het geweld, "ongeacht wie, wanneer of het motief".

Anti-islamfilm

Het geweld ontstond omwille van de omstreden anti-islamfilm die in de VS opgenomen werd en waarvan fragmenten via YouTube verspreid werden. De Amerikaanse ambassadeur in Libië kwam dinsdag om het leven toen een woedende menigte het consulaat in Benghazi bestormde.

Overigens kwam bij rellen vrijdag aan de VS-ambassade in de Egyptische hoofdstad Kaïro een manifestant om het leven.

Ook de Europese Unie mengde zich in debat. Catherine Ashton, de hoge buitenlandvertegenwoordiger, riep vrijdag in een mededeling de landen waar het geweld plaatsvindt op om de veiligheid te verzekeren van diplomaten.

Intussen meldden de Amerikaanse media vrijdag dat de bewuste film een productie is van een christelijke organisatie, "Media for Christ". Regisseur Nakoula Basseley Nakoula is een koptische christen.

Foto: PN Anti-Amerikaanse protesten in Gaza

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER