Van Broeckhoven: "Waarom geen geld inzamelen voor dementie?"

Print

Van Broeckhoven: Waarom geen geld inzamelen voor dementie?

Christine Van Broeckhoven, voormalig sp.a-politica en wetenschappelijk onderzoeker met wereldfaam, is geschokt. Bij de nieuwe ‘Music For Life’ van StuBru rond dementie zal in december geen geld worden ingezameld, wegens “niet nodig”.

‘Music For Life’ ziet er voortaan anders uit. Door aandacht te besteden aan dementie wordt dat thema uit de taboesfeer gehaald, maar geld wordt er niet ingezameld. “Behalve de naam blijft van het oude concept weinig over”, zegt StuBrunethoofd Jan Van Biesen. “Er komt ook geen glazen huis.” Het thema wordt bovendien thema wordt bovendien dichter bij huis gezocht.

Jurn Verschraegen, coördinator van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, beaamt dat Vlaanderen te weinig weet over de ziekte. “Mensen met dementie worden gestigmatiseerd”, zegt hij. “Terwijl 20% de ziekte krijgt...”

Levenskwaliteit

Van Biesen benadrukt dat aan deze editie geen inzamelactie gekoppeld is. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen volgt hem. “Fondsen voor onderzoek zijn er voldoende”, zegt Verschraegen. “Volgens mij zal dé pil tegen dementie er nooit komen. We willen mensen vooral een langere levenskwaliteit garanderen.”

Dat laatste lokte gisteren verbolgen reacties uit bij Christine Van Broeckhoven, wereldwijde autoriteit op het gebied van dementie en al gelauwerd voor eerder onderzoek. “Het aanpakken is een goede taboe aanpakken is een goede zaak, maar waar komt dat idee vandaan dat er genoeg geld is? Het taboe maakt het net zo moeilijk om geld te verzamelen. In verhouding tot het aantal patiënten, moet dit onderzoek het met erg weinig geld stellen. Ik begrijp dit niet. Het zal onderzoekers wereldwijd choqueren.”

Tom Vets, Stef Van Woensel

Foto boven: WH
Nethoofd Jan Van Biesen en Siska Schoeters stellen de nieuwe Music for Life voor.

Foto midden: JVDP
Christine Van Broeckhoven

De Music For Life-actie loopt van 17 tot 23 december.
Hoe deze editie concreet verloopt, wordt op 3 december bekendgemaakt.

Nu in het nieuws