Didier Reynders zet 11.11.11 financiële hak

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) weigert ontwikkelingsorganisatie 11.11.11 een subsidie van 200.000 euro uit te betalen voor een waarnemingsmissie van de verkiezingen in Congo. Reynders' voorganger Steven Vanackere (CD&V) had het geld nochtans al toegezegd.

awillems

Op 1 juli 2011 vroegen 11.11.11 en zijn Franstalige partner CNCD een subsidieaanvraag aan voor een waarnemingsmissie van de Congolese presidentsverkiezingen op 28 november. Omdat minister Vanackere groen licht gaf voor de missie - zo bleek uit zijn uitleg in de Kamer - en de administratie van Buitenlandse Zaken geruststellende signalen gaf over de uitbetaling van de subsidie schoot 11.11.11 een bedrag van 191.000 euro voor.

Intussen is de subsidie nog steeds niet uitbetaald. Huidig minister Reynders stuurde de ontwikkelingsorganisatie vorige maand een brief waarin hij uitlegt dat dat ook niet zal gebeuren omdat de aanvraag niet tijdig op de agenda van de ministerraad is gekomen. "Onaanvaardbaar" vindt Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11, die uitleg. "Onze aanvraag was tijdig binnen maar liep vertraging op omdat zij met andere aanvragen werd gebundeld." Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag.

In een reactie zegt Reynders dat het dossier wegens een negatief advies van de Inspectie van Financiën nooit het politieke niveau heeft bereikt. Volgens Bogdan Vanden Berghe kreeg het project in eerste instantie wel een positief advies, "maar later, omdat ons dossier door de bundeling met andere dossiers vertraging had opgelopen, gaf de Inspectie van Financiën een negatief advies omdat die geen project kan goedkeuren dat al is afgelopen".

Tegen de beslissing is nog hoger beroep mogelijk, maar minister Reynders zou geweigerd hebben dat beroep te ondertekenen. "Dit is een financiële klap voor onze organisatie", aldus Vanden Berghe.