Musical 'Ben X' grijpt publiek naar keel

Het adembenemende en naar de keel grijpende Ben X overdonderde donderdagavond het premièrepubliek in de Antwerpse Stadsschouwburg.

jatimmermans

Geen overbodige franjes, maar rauw en recht voor de raap knalde Ben X donderdagavond het premièrepubliek in. Het verhaal over de autistische jongen die zwaar gepest wordt en zijn toevlucht zoekt in een virtuele droomwereld liet dan ook niemand onberoerd. Dankzij het beklijvende en sterk vertolkte verhaal maar ongetwijfeld ook door het inventieve gebruik van een digitaal decor en de sfeerbepalende muziek.

Daarmee heeft Ben X na het boek, de monoloog en de film nu ook een geslaagde musicalversie. Titelrolspeler Leendert De Vis weet even niet wat hem overkomt, want de reacties van het publiek zijn overdonderend. "Ik sta echt te kijken van de impact die de voorstelling heeft. Het publiek staat echt versteld. Het is dan ook een bijzonder aangrijpend verhaal. Het verschil met de film of het boek is dat je het hier allemaal recht voor je neus ziet gebeuren. Hierdoor leven de mensen heel sterk mee. "

Nic Balthazar, auteur van het boek, bleek na afloop in de wolken. "Het is moeilijk voor mij om objectief te zijn en de voorstelling los te laten, want dit keer ben ik niet de regisseur. Maar ik ben heel blij met het resultaat. Het is tegelijk een klassieke musical én bijzonder vernieuwend, een heel geslaagde combinatie. "

GUY VAN VLIET

Foto Luk Monsaert

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio