Bekende gastcuratoren tonen speciale tekeningen Plantin-Moretus

Bekende gastcuratoren tonen speciale tekeningen Plantin-Moretus

Bekende gastcuratoren tonen speciale tekeningen Plantin-Moretus

Print
Antwerpen - Het Museum Plantin-Moretus stelt dit najaar een aantal tekeningen uit de collectie van zijn Prentenkabinet tentoon, uitgekozen door elf gastcuratoren die een boon hebben voor het museum. Het gaat om tekeningen die zelden of nooit aan het publiek worden getoond omdat ze erg gevoelig zijn voor licht.

Tot de gastcuratoren behoren onder meer modeontwerper Dries Van Noten, illustratrice Kaatje Vermeire en galeriehouder Adriaan Raemdonck. Elk van hen koos drie tot zes tekeningen uit de Prentenkabinetcollectie, zowel van het oudere (1500 - 1800) als moderne deel (1800 - ...). Op die manier komen niet alleen tekeningen van klassieke grootmeesters als Rubens en Jordaens aan bod, maar ook van bijvoorbeeld Panamarenko en Jan Fabre.

De gastcuratoren hebben telkens in een interview toelichting gegeven bij hun selectie. Die gesprekken zijn te horen op een audiogids die het publiek meekrijgt bij het bezoeken van de expositie.

Beperkte lichtsterkte

Het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus bevat ruim 20.000 tekeningen van voornamelijk Antwerpse kunstenaars van 1500 tot vandaag. Veel van de tekeningen zijn erg gevoelig voor licht, waardoor ze slechts gedurende enkele maanden kunnen tentoongesteld worden. Het museum beperkt gedurende deze tijdelijke tentoonstelling dan ook de lichtsterkte op de prenten.

'De Ziel van de Meester. Antwerpse tekeningen van Rubens tot Panamarenko' loopt van 15 september tot 16 december 2012. Volgend jaar start in het Museum Plantin-Moretus een grondige moderniseringsoperatie en de bouw van een nieuw depot. Die werken zouden tegen eind 2016 afgerond moeten zijn.

Archiefbeeld Arlette Stubbe

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio