Europees noodfonds niet in strijd met Duitse grondwet

Europees noodfonds niet in strijd met Duitse grondwet

Europees noodfonds niet in strijd met Duitse grondwet

Print
Het Europees noodfonds ESM is niet in strijd met de Duitse grondwet. Dat heeft het Duitse Grondwettelijk Hof zopas beslist. De Duitse rechters eisen wel dat het parlement elke Duitse deelname aan een kapitaalsverhoging van het fonds moet goedkeuren. De Duitse bondskanselier reageert verheugd op het nieuws.

Volgens sommige klagers had de Duitse regering haar bevoegdheid overschreden door akkoord te gaan met het fonds voor noodlijdende eurolanden. Het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe verwerpt die stelling nu naar de prullenmand.

Nu het verdict eindelijk gevallen is, kan president Joachim Gauck de Duitse wettekst over het noodfonds ondertekenen. Duitsland was het enige land dat het verdrag nog niet had bekrachtigd. Het noodfonds zal in de loop van de komende weken operationeel worden. In het Europees parlement werd de beslissing van het Hof met luid applaus onthaald.

Merkel opgelucht

"Het is een goede dag voor Duitsland en een goede dag voor Europa", zo sprak de Duitse bondskanselier Merkel. "Duitsland stuurt een sterke boodschap naar Europa en daarbuiten (...). Duitsland neemt zijn verantwoordelijkheid op als belangrijkste Europese economische macht en betrouwbare partner" om de eurocrisis op te lossen, zo verklaarde Merkel in het Duitse parlement.

Merkel beklemtoonde dat de beslissing van het hof niet het einde van de problemen in de eurozone betekent. "We hebben de crisis nog niet overwonnen (...) maar we hebben een eerste stap gezet", zo verzekerde ze de parlementsleden.

Foto AFP: In Karlsruhe werd afgelopen weekend gedemonstreerd tegen een eventuele goedkeuring van het noodfonds.