ECB gaat obligaties opkopen van noodlijdende eurolanden

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat op de secundaire markt obligaties opkopen van noodlijdende eurolanden, maar koppelt daar wel strenge voorwaarden aan vast. De ECB zal enkel obligaties kopen wanneer het bewuste land zich aan de "strikte" controle onderwerpt van het Europese reddingsfonds. Dan kan de ECB "onbegrensd" obligaties met een looptijd van een tot drie jaar opkopen, zo kondigde de Europese Centrale Bankier Mario Draghi donderdag aan op de langverwachte persconferentie in Frankfurt.

ikerremans

De ECB zal alles doen om de euro te behouden, zei Draghi. De aankoop van obligaties "heeft geen limiet" klonk het. Dat is een wezenlijk verschil met het vorige obligatieopkoopprogramma uit 2010. Landen die een beroep willen doen op de ECB moeten een aanvraag indienen bij het Europese reddingsfonds (EFSF/ESM). Dat is een "noodzakelijke voorwaarde". Ook benadrukte Draghi dat er geen sprake is van een soort automatische steuntoekenning. "De ECB beslist onafhankelijk."

Ook is er geen zogenaamde "benchmark" ingesteld waarbij het nieuwe mechanisme in werking zou treden. Er is met andere woorden geen spread - het renteverschil met andere (veilige) eurolanden - ingesteld waarbij de ECB zou overgaan tot aankoop.

De Europese centrale bankier rechtvaardigde de ECB-interventie omdat de conventionele monetaire politiek van zijn instelling verstoord is door het wantrouwen in de eurozone. Hij verwees daarbij naar de hoge rente op staatspapier van eurolanden in crisis. Die verhinderen dat de monetaire impulsen van de ECB in alle eurolanden gelijkmatig aankomen.

Tegelijk met de nieuwe ingrepen op de secundaire obligatiemarkt (dus niet het opkopen van obligaties bij nieuwe uitgiftes, maar bij de continue handel) zal de ECB die gecreëerde liquiditeit aan de andere zijde opnieuw uit de markt halen ("steriliseren").

Het nieuwe opkoopprogramma krijgt overigens de naam "Outright Monetary Transactions" of OMP. Het vorige programma, dat beeïndigd wordt, staat bekend onder de noemer SMP. Tenslotte zei Draghi dat de beslissing niet unaniem genomen werd binnen de raad van gouverneurs van de ECB. "Quasi unaniem, op één stem na", verwoordde Draghi het zonder bijkomende details te geven.

De gouverneur van de Bundesbank, Jens Weidmann, staat bekend als tegenstander van een nieuw opkoopprogramma.

Foto: Mario Draghi. FOTO Reuters

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio