Museeuw: "Nagenoeg elke renner nam doping"

“Ik ben de eerste die het openlijk toegeeft en misschien zullen veel mensen me kwalijk nemen dat ik de stilte doorbreek, maar het móét: doping nemen hoorde er destijds voor nagenoeg iedereen gewoon bij.” Is getekend: Johan Museeuw.

jrosquin

Johan Museeuw kijkt met grote ogen naar de heksenjacht die nu op Lance Armstrong is ingezet. Voor de gewezen wereldkampioen is de tijd rijp voor een collectieve schuldbekentenis, de enige manier waarop afgerekend kan worden met een tijd waarin het gebruik van epo, bloedtransfusies en groeihormonen tot de dagelijkse routine van veel renners hoorde.

'Breken met hypocrisie'

“We moeten breken met de hypocrisie. De enige manier om uit die moordende spiraal te komen is een afrekening met de voortdurende ontkenning, het stilzwijgen dat ons maar blijft achtervolgen", zegt de Leeuw van Vlaanderen in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Ik ben de eerste die het openlijk toegeeft en misschien zullen veel mensen me kwalijk nemen dat ik de stilte doorbreek, maar het móét: doping nemen hoorde er destijds voor nagenoeg iedereen gewoon bij.”

Voor de ex-renner is het zonneklaar. De zwarte bladzijde van vroeger omdraaien lukt alleen maar als iedereen voor de spiegel gaat staan. “Doen we dat niet, dan blijft het gewroet in het verleden alleen maar verder gaan. Alleen een collectief mea culpa houdt de weg vrij naar de toekomst.

'Peloton is cleaner'

Want het ‘is’ beter, momenteel. Nooit eerder werd er zo ‘clean’ gekoerst, daar ben ik zeker van. Maar dat gegeven wordt compleet ondergesneeuwd omdat nogal wat betrokkenen weigeren klare wijn te schenken over de dingen die in het verleden zijn fout gelopen. De omerta van vroeger belet dat de wielersport nu opnieuw met een schone lei kan starten.”

De zwarte bladzijde omdraaien, tabula rasa maken en weer werken aan de toekomst hoeft voor Johan Museeuw niet gepaard te gaan met het herbekijken van de erelijsten van de voorbije decennia. Volgens de Gistelnaar heeft het hertimmeren van het palmares van de grootste wedstrijden geen zin.

Guy Vermeiren

Foto: Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen