Nizar Trabelsi verschijnt vrijdag voor Antwerpse KI

De kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen buigt zich vrijdag over het verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling van terrorist Nizar Trabelsi.

drombouts

De raadkamer in Hasselt was twee weken geleden bereid om dat verzoek in te willigen, maar het federale parket tekende beroep aan. Trabelsi bleef dus in de cel en het is nu aan de Antwerpse KI om de knoop door te hakken.

De ex-profvoetballer met de Tunesisch-Belgische nationaliteit zit sinds september 2001 achter de tralies. Hij werd in 2004 tot tien jaar cel veroordeeld voor het beramen van een terroristische aanslag op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel in Peer.

De Verenigde Staten vragen al sinds 2007 om zijn uitlevering. Ons land ging daar op in, maar de daadwerkelijke uitlevering kan pas gebeuren als hij zijn straf hier heeft uitgezeten. Sinds maart is dat nu het geval.

Straatsburg

De advocaten van Trabelsi zijn intussen echter naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gestapt om de vraag tot uitlevering aan te vechten. Ze voerden aan dat hun cliënt in de VS de doodstraf riskeert.

Het Europees Hof ging daarmee akkoord en schorste de uitlevering in afwachting tot de zaak ten gronde wordt behandeld. Wanneer dat gebeurt, is echter niet duidelijk. De verdediging diende daarom een verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling in. De raadkamer in Hasselt zette het licht op groen, maar het federale parket ging daartegen in beroep.

Belga

Nu in het nieuws