Befferstraat toe wegens instortingsgevaar

Na de barsten in panden in de Bruul zorgt een houten balk in de gevel van een woning in de Befferstraat opnieuw voor instortingsgevaar in Mechelen. De straat blijft gesloten voor auto- en busverkeer tot woensdagavond.

Inge Kerremans

Het waren werknemers van de stedelijke groendienst die dinsdagvoormiddag alarm sloegen toen ze in de gevel van een woning, tussen boekhandel Salvator en kapperszaak Lenaerts, barsten opmerkten. De woning wordt bewoond door een echtpaar waarvan de man in het ziekenhuis verblijft. De vrouw zal voorlopig bij een familielid onderdak krijgen.

“Het gevaar voor instorting is niet echt groot. In vergelijking met de winkelpanden in de Bruul is dit niks, maar stabilisatiewerkzaamheden zijn nodig”, zegt de Mechelse brandweercommandant Philippe Maudens. “Er zijn enkele kleine scheuren ontstaan in de gevel, niet in de woning zelf. De scheuren zijn zo goed als zeker veroorzaakt door een verzakking van een houten balk in de gevelconstructie. Er is een aannemer gevorderd om dit zo snel mogelijk aan te pakken om de stabiliteit van het gebouw te garanderen.”

De politie, die geen enkel risico wil nemen, sloot dinsdagmiddag de Befferstraat, aan de Grote Markt, af voor alle verkeer. “Voetgangers en fietsers kunnen door via de zuilen van het stadhuis. Woensdagmiddag volgt een evaluatie na het stutten. De kans is groot dat de Befferstraat tot woensdagavond dicht blijft”, klinkt het bij de politie.

Goed nieuws is er wel voor het winkelpand van H&M in de Bruul. “Het gebouw is vrijgegeven. Donderdag opent de winkel opnieuw de deuren”, weet brandweercommandant Maudens.

LDN Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio