1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

'BHV gesplitst!!! Dank u Gordel'

In Zaventem starten traditiegetrouw verschillende politici voor de Gordel. Voor deze laatste traditionele editie heeft Eric Van Rompuy zijn t-shirt met 'BHV splitsten nu!' ingeruild voor een nieuw exemplaar met daarop 'BHV gesplitst!!! Dank u Gordel'.

jrosquin

"Het is mee dankzij de Gordel en de gordelaars dat BHV gesplitst is", aldus Van Rompuy. Van Rompuy werd in Zaventem vergezeld door CD&V-voorzitter Wouter Beke en vice-premier Steven Vanackere. Bij de start kwam het nog even tot een opstootje met enkele actievoerders van het Taal Aktie Komitee (TAK).

Belangrijke Vlaamse eis

"Ik was er al bij van in 1980. Ik had natuurlijk nooit gedacht dat het 32 jaar zou duren vooraleer BHV gesplitst zou zijn. Maar die belangrijke Vlaamse eis is nu gerealiseerd", aldus Van Rompuy. "Ik betreur het dat sommige Vlaamse partijen kritiek hebben op die splitsing. Als de N-VA aan tafel was blijven zitten, waren we nu nog altijd aan het onderhandelen", klinkt het.

Incidenten

De aanloop naar de laatste Gordel (in de huidige formule) verliep niet zonder incidenten. Zo waren er problemen in Linkebeek en Sint-Genesius-Rode. Volgens N-VA'er Ben Weyts tonen die incidenten aan dat een initiatief als de Gordel nodig blijft in de Vlaamse rand en dat er "geen reden is voor een hoera-sfeer rond BHV". Hijzelf en de N-VA-militanten rijden rond met een t-shirt met als opschrift: "altijd voluit! voor de Vlaamse rand".

Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke tonen de acties van de FDF-burgemeesters in Linkebeek en Rode vooral aan "dat sommige burgemeesters de splitsing van BHV niet goed verteerd hebben".

Ook Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) betreurt de acties van enkele Franstalige politici. Maar hij wil vandaag vooral het "sportieve en familiale" aspect van de Gordel in de verf zetten. Hij herhaalde ook dat er een vervolg komt op de Gordel. "De huidige Gordel kan een basis zijn voor volgende edities. Er blijft een initiatief nodig dat de Vlaamse rand in de kijker zet. Dat mogen we niet zomaar weggooien", klonk het.

De Wever

"De weigering van de Franstalige meerderheid in Sint-Genesius-Rode om een Gordeltrefpunt in te richten geeft aan dat de Franstaligen meer dan ooit denken dat de faciliteitengemeenten van hen zijn. De splitsing van BHV doet hen meer dan ooit geloven dat de aanhechting van deze gemeente bij Brussel mogelijk is." Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever zondagochtend gezegd tijdens zijn doortocht in Sint-Genesius-Rode.

De Wever was in het gezelschap van een veertigtal andere fietsende N-VA-leden, onder wie de ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters. De Wever zat achterop een tandem die bestuurd werd door partijondervoorzitter Ben Weyts.

"Dure splitsing"

De Wever haalde andermaal uit naar de wijze waarop BHV gesplitst is. "Het kost de Vlamingen heel veel geld en vergroot de Franstalige arrogantie." Hij wees er ook op dat bij deze pesterijen in Rode niet alleen het FDF betrokken is, maar ook het cdH dat de BHV-akkoorden goedgekeurd heeft.

Foto: Belga Van Rompuy geflankeerd door burgemeester Michel Doomst en CD&V-voorzitter Wouter Beke

Lees ook: Weer sabotageacties in laatste Gordel

Vastgoed

Jobs in de regio