"Zorgwekkend" probleem in kernreactor Tihange 2

Zorgwekkend probleem in kernreactor Tihange 2

"Zorgwekkend" probleem in kernreactor Tihange 2

Print
Het beton van het beschermend omhulsel van de kernreactor Tihange 2 is beschadigd, vermoedelijk door erosie, wat het beton kan verzwakken tot een dertigtal centimeter diepte. Dat bericht Le Soir zaterdag. De reactor ligt nu al stil voor een grondige inspectie van het reactorvat.

Het beschermend omhulsel van tachtig centimeter dik bestaat uit gewapend beton dat versterkt wordt met ijzeren staven. Het moet de reactor beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, zoals een neerstortend vliegtuig.

Zorgwekkend

Leden van het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) zijn donderdag ter plaatse gegaan. Volgens Tihange "worden momenteel monsters tot dertig centimeter diepte geanalyseerd". Een goed ingelichte bron zegt dat vragen gesteld werden aan Electrabel. "Het beschadigingsproces moet nu onderzocht worden, en er moet nagegaan worden of het beton niet poreus wordt."

"Het is een beetje vreemd en zorgwekkend", zegt een controleur. "Maar op dit moment hebben we niet veel informatie. Electrabel moet in ieder geval aantonen dat de schade ongevaarlijk is en dat we ze kunnen beheersen. En we moeten nagaan of er ook problemen zijn met andere gebouwen."

Toch zou de veiligheid niet in gedrang zijn. De reactor ligt stil en bevat geen brandstof meer. Bovendien bevindt zich onder het eerst omhulsel nog een tweede.

Foto: Belga
Koeltorens van Tihange

.

Nu in het nieuws