Vlaggendief actief in Boortmeerbeek

Vlaggendief actief in Boortmeerbeek

Vlaggendief actief in Boortmeerbeek

Print
Boortmeerbeek - Boortmeerbeek wordt geplaagd door een vlaggendief. De jongste veertien dagen verdwenen er 6 vlaggen van de masten aan het gemeentehuis, het politiegebouw en de hoofdbib in Schiplaken. De politie zoekt de dader(s).
“Een eerste vlag werd in de nacht van 17 augustus van de vlaggenmast aan het gemeentehuis gehaald en daar hebben we getuigen van”, weet de burgemeester (foto). Buurtbewoners zagen een man op de mast klimmen terwijl een tweede hem opwachtte. Toen later bleek dat de vlag verdwenen was werd duidelijk dat het niet louter om een klimoefening ging. We vervingen de vlag en ook die verdween al enkele dagen later, samen met de Vlaamse leeuw die er naast hing. Intussen zijn er ook Belgische vlaggen weggenomen aan het politiegebouw en vorige zaterdag aan de hoofdbibliotheek in Schiplaken. Dat gebeurde, net als vorig jaar, in de nacht voor de herdenkingsplechtigheid van de Slag van Schiplaken. De blauwe vlag van de Europese Unie werd met rust gelaten.”

De ’vlaggenroof’ is al langer aan de gang. In maart hingen de vlaggen aan het gemeentehuis halfstok als teken van rouw bij het tragisch busongeval met schoolkinderen in Zwitserland en ook toen werd een Belgische driekleur gestolen.

“Een gebrek aan respect voor de nationale symbolen”, vindt burgemeester Baert. ”We hebben de politie PV laten opmaken tegen onbekenden en wie aanwijzingen heeft om de daders te vatten mag dat komen melden. Ik vind dit niet grappig meer.”

Om potentiële vlaggendieven te ontmoedigen heeft de gemeente de masten eerder al aangepast. De vlag van beneden uit laten zakken met de koord kan niet meer. Er moet tot boven in de mast geklommen worden om de vlag weg te nemen of men moet de mast losschroeven en laten kantelen. De gemeente springt voorlopig zuinig om met de vervangvlaggen, waarvan ze er maar een beperkte voorraad beschikbaar heeft. “Op sommige plaatsen vervangen we de oude en uitgerafelde exemplaren voorlopig niet meer en bij een plechtigheid doen we dat pas net ervoor”, zegt Baert. ”Nadien hangen we het versleten exemplaar terug.”

Wie de vlaggen wegneemt blijft voorlopig een raadsel. Van jongeren op jeugdkamp is geweten dat er wel eens ‘trofeestukken’ meegenomen worden. Andere mogelijkheid is de verkiezingsperiode waarin symboliek altijd wat gevoeliger ligt. ”Ik ga daar geen uitspraak over doen”, zegt Baert. ’”Ik reken op sociale controle om dit fenomeen te stoppen.”

Juliaan DELEEBEECK

Foto: Marc Aerts
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio