Antwerpse diamantoorlog escaleert

Antwerpse diamantoorlog escaleert

Antwerpse diamantoorlog escaleert

Print
Diamantmagistraat Peter Van Calster heeft de Antwerpse procureur-generaal Yves Liègois aangeklaagd voor het Hof van Cassatie. Van Calster verwijt Liègois misdrijven te hebben begaan. Dat berichten de Corelio-kranten en De Tijd zaterdag.

Liègois had eerder een gerechtelijk onderzoek geopend tegen Van Calster. Het gerecht en de fiscus hebben een lijst van diamantairs met rekeningen bij het Zwitserse filiaal van HSBC. Liègois verweet Van Calster valsheid in geschrifte, omdat hij al een tijdje de lijst had zonder dat die officieel was neergelegd bij de griffie, omdat bepaalde data niet klopten en omdat de namen op de lijst en zijn kopie niet helemaal schenen overeen te komen.

Van Calster zegt nu dat Liègois de onderzoeksrechter misleid heeft om een huiszoeking uit te lokken bij hem en zijn collega's. De procureur-generaal zou in het proces-verbaal, dat de onderzoeksrechter tot de huiszoekingen deed besluiten, elementen in het voordeel van Van Calster weggelaten hebben. Dat zou schriftvervalsing zijn.

Ook wijst Van Calster op een zekere hardnekkigheid van Liègois om hem in diskrediet te brengen. Iedere keer dat een onderzoek op niets uitdraait, wordt een nieuw opgestart.

Eerder besloot de Hoge Raad voor Justitie in twee auditrapporten dat aan procureur-generaal Yves Liégeois in deze kwestie helemaal niets te verwijten viel. Cassatie moet de klacht tegen Liégeois nu onderzoeken. Als dat onderzoek niets uitwijst tegen Liégeois, dan dreigt Van Calster zelf te worden vervolgd voor een lasterlijke aangifte.

Foto: Liégeois (links) en Van Calster (rechts)

Lees ook: Liégeois wordt grote baas van parketten

Nu in het nieuws