Yannis maakt Zemst-Bos zichtbaar

In Zemst-Bos, halfweg tussen Eppegem en Zemst-Laar is gisteren een plaatsnaambord onthuld. Dat is de verdienste van de 16-jarige Yannis Cleymans, die vond dat het gehucht waar hij woont meer aandacht verdient.

Juliaan Deleebeeck

Zemst-Bos is een plaatsje waar hooguit 1000 Zemstenaren wonen maar veel inwijkelingen weten dat niet eens. Er is ook geen plaatsnaambord dat het aangeeft. Yannis Cleymans woont er al zijn hele jonge leven en noemt zich een ‘fiere bosuil’ zoals die van Bos met hun scheldnaam genoemd worden. Hij schreef een brief aan het schepencollege van Zemst.

“Ik studeer economie moderne talen aan het Berthoutinstituut in Mechelen maar heb ook veel interesse in de locale geschiedenis van mijn dorp. Ik dook in boeken van ‘De Sempstse Spieghel Historiaal, documentatie van heemkring De Semse en luisterde naar de verhalen van mijn grootvader die veel weet over Zemst-Bos. Onze familie is trouwens de zesde generatie die er woont. Ik vatte alles samen op een volle Wikipedia bladzijde en liet dat ook aan de burgemeester en de schepenen van Zemst weten. Gelijk vroeg ik hen een plaatsnaambord voor Bos en zette mijn vraag kracht bij met een petitielijst, waarop 220 inwoners mijn aanvraag steunden.”

Het schepencollege vond dat de jongeman wel lef had en besloot die uiting van een ‘fiere bosuil’ van Zemst-Bos daadwerkelijk te steunen. Een officieel verkeersbord dat een dorpskern aanduid mocht niet maar eentje dat de plaats vernoemd en er sterk op lijkt kon wel. Alleen de kleurencombinatie, wit op geel, verschilt. Naast het bord met de grens van Eppegem wordt er ook een geplaatst op de grens met Laar.

Yannis mocht zijn bord gisteren zelf onthullen en was daar zeer tevreden mee. ”Dit is een duidelijke erkenning van Zemst- Bos”, zegt hij. ”Mijn grootvader en ook diens vader hebben vroeger geprobeerd om Bos de aandacht te geven die het verdient maar het is hen nooit gelukt.”

Yannis omschrijft de charme van Zemst-Bos als een kleine hechte gemeenschap, die leeft in landelijke rust met de voordelen van steden als Mechelen en Vilvoorde, vlakbij.

Of hij soms nog plannen heeft om Bos in de picture te brengen? “Misschien moet ik proberen om er een onafhankelijke staat van te maken”, grapt hij.

Juliaan DELEEBEECK

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio