Student uit Baal wil 133 km/u fietsen

Vorig jaar zijn ze gestrand op 129 km per uur. Over twee weken hoopt een Nederlands team het wereldrecord fietsen, 133 km per uur, dan toch te breken. De chef-ingenieur van het team is Johan Lonsain uit Baal (Tremelo).

jatimmermans

De 22-jarige student, zoon van geemigreerde Nederlandse ouders, studeert aan de Technische Universiteit Delft. Die stuurt samen met de Vrije Universiteit Amsterdam een team naar het jaarlijkse WK snel fietsen dat plaatsvindt dicht bij Las Vegas, op een stuk snelweg in Battle Mountain in de staat Nevada.

"Vorig jaar wonnen we de wedstrijd met onze ligfiets Velox 1, maar het record van een Canadees uit 2009 haalden we net niet", zegt Johan Lonsain. "De Velox 1 had al maar een tiende van de luchtweerstand van een gewone fiets. De Velox 2 hebben we nog spitser en aerodynamischer gemaakt door de coureurs een ovalen trapbeweging te laten doen. Ze hebben daar speciaal op moeten trainen. De fiets heeft nu nog eens twintig procent minder weerstand dan zijn voorganger." Tachtig procent van de weerstand bij snel fietsen komt van de lucht, twintig procent is rolweerstand van de banden.

De fietsers van dienst zijn ligfietser Sebastiaan Bowier en oud-wereldkampioen schaatsen Jan Bos. Hun inspanning mag niet worden onderschat. "Je hebt een aanloop nodig van zo'n acht kilometer voor je op topsnelheid zit. Dat duurt zo'n vijf minuten. Over een strook van 200 meter wordt dan je tijd gemeten."

Overigens kan het op een fiets nog véél sneller: het record snel fietsen achter een auto aan, in 1998 gevestigd op de zoutvlaktes bij Salt Lake City, staat op 268,8 km per uur.

DIRK HENDRIKX / CHRIS DE BRUYN

Foto Bas de MeijerMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio