Belgische vlag op toren onbespreekbaar

Dat er opnieuw een Belgische vlag op de Sint-Romboutstoren wappert, lijkt voor het Mechelse stadsbestuur onbespreekbaar. Het 8 Mei Comité dringt daar op aan.

Sven Van Haezendonck

Tot 2000 had de Belgische driekleur nog een plekje op de toren. Sindsdien wapperen alleen nog de Mechelse en Vlaamse vlag op de toren. "De Belgische alleen op dagen waarop de stad wettelijk verplicht is ze te hijsen, bijvoorbeeld op de nationale feestdag", zegt secretaris Jef Van Iseghem van het 8 Mei Comité. Samen met het Koninklijk Verbond van Oud-Strijders en Gelijkgestelden en het Onafhankelijkheidsfront vraagt het comité om daar verandering in te brengen.

Van Iseghem: "De Belgische driekleur staat voor de rijke traditie van de Belgische staat en haar Grondwet. België was inderdaad de eerste parlementaire en constitutionele democratie op het vasteland. De scheiding der machten, de scheiding van kerk en staat, de persvrijheid, de vrijheid van vereniging, het overwicht van de burgerlijke autoriteit over militaire, de economische successtory van het project België, de overlegeconomie en onze gezondheidszorg. Het zijn allemaal erfenissen van de Belgische staat."

"Het 8 Mei Comité vindt niet dat Vlaanderen 'bevrijdt' moet worden van de Belgische staat, dus ook niet van zijn symbolen. Integendeel, want op ogenblikken dat het er echt op aan kwam, toen een tiran steunend op terreur en verklikking tot in Mechelen toe zijn wetten stelde en vele zelfverklaarde 'volksvrienden' hun eigen mensen in de steek lieten, toen was de Belgische driekleur nog steeds het symbool en verzamelpunt van de overweldigend grote meerderheid burgers, die van hun rechten waren beroofd", stelt Van Iseghem.

Begin juni liet het stadsbestuur al weten dat vier masten plaatsen technisch zeer moeilijk ligt. Burgemeester Bart Somers (Open Vld) zegt ook dat de restauratie van de toren werd betaald met geld van Vlaanderen en een Vlaamse vlag dus te verantwoorden is. N-VA-lijsttrekker Marc Hendrickx deelt de burgemeester zijn mening.

SVH

Foto Marc Aerts

MEER OVER Mechelen

Meest gelezen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio