Parfumeren ... iedereen kan het leren

Het rook erg lekker in de orangerie van het Arboretum afgelopen zaterdag.

Wouters Greet

Daar vond een workshop plaats rond parfumeren. De bezoekers mochten hun eigen reukje mee naar huis nemen.

Vooraleer de deelnemers hun persoonlijke parfum mochten creëeren, kregen ze een uitgebreide uitleg over de kunst ervan. Lieve Bosmans, een experte in de wereld van de parfums, probeerde op enkele uren tijd van haar publiek volleerde parfumeurs te maken. “Parfumeurs hebben een vijfde zintuig nodig om een geslaagde geur te creëeren”, vertelde ze. “In totaal zijn er wereldwijd 800 verschillende natuurlijke grondstoffen die in parfums gebruikt kunnen worden, en 2000 synthetische moleculen. Een goede parfumeur kan 1500 verschillende elementen analyseren”.

Naast een interessante achtergrond gaf Bosmans ook enkele tips over hoe je een parfum of eau de toilette het best kan gebruiken. “Spuit je reuk nooit op de huid maar wel op je kleren, dan blijft de geur langer hangen. In de zomer koop je best een parfum zonder alcohol, omdat de invloed van de zon kan leiden tot pigmentvlekken op de huid"

Uiteindelijk mochten de deelnemers zelf hun eigen parfum maken. Ze kozen uit tientallen verschillende basisgeuren, ofwel de ‘kopnoot’ van een parfum. “Al vanaf het begin moet je de keuze maken of je een Oosters parfum wil, iets met bloemen of met een houterige geur. Daarna kan je nog andere essences toevoegen, ofwel op natuurlijke basis, ofwel iets chemisch dat je niet in de natuur terugvindt. Die laatsten zijn meestal duurder”, aldus Bosmans.

GRWOMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio