Antwerpse holebi's en transgenders lanceren memorandum

Het Roze Huis - çavaria Antwerpen en de Mechelse holebi- en transgenderverenigingen HLWM en Sweezo hebben maandag een memorandum voor een Antwerps holebi- en transgenderbeleid voorgesteld.

drombouts

Het memorandum werd voorgesteld op het Mechelse stadhuis, maar is bestemd voor alle steden en gemeenten van de provincie Antwerpen. "Op Vlaams en provinciaal niveau wordt reeds geruime tijd een holebi- en transgenderbeleid gevoerd. Op lokaal niveau staat dit beleid echter vaak nog in de kinderschoenen", verklaren de indieners de noodzaak van het memorandum.

De holebiverenigingen vragen maatregelen op het vlak van gezondheid en welzijn, onderwijs, sport en jeugd, veiligheid, cultuur en vrije tijd. Volgens coördinator Tuur Van Hove gaat het veelal over kleine zaken die geen geld hoeven te kosten, vaak met betrekking tot communicatie. Zo vragen ze de vermelding van het holebi- en transgenderthema op de websites.

"Documenten zijn meestal ook niet genderneutraal. Vervang 'moeder' en 'vader' door 'partner 1' en 'partner 2'", geeft hij een voorbeeld. Het memorandum richt zich tot de Antwerpse gemeenten, maar daarnaast verdeelde çavaria ook een brochure in alle gemeenten.

"We willen dat in elke centrumstad minstens een paragraaf over holebi- en transgenderbeleid komt", zegt algemeen coördinator Yves Aerts. "Kleinere gemeenten vragen we minstens op de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie de regenboogvlag uit te hangen en onze tijdschriften ter beschikking te stellen in de bibliotheken."

Belga