Gemeente weigert windturbines op haar grondgebied

Het schepencollege van Stekene wil niet weten van windturbines tussen de dorpskernen van Stekene en Kemzeke. De bouwvergunningsaanvraag voor vier dergelijke turbines kreeg een negatief advies. Het schepencollege weigerde bovendien een milieuvergunning toe te kennen.

Twee bedrijven dienden een aanvraag in om elk twee windturbines te mogen bouwen op het grondgebied van Stekene. Als inplantingsplaats kozen ze een locatie uit tussen de dorpskernen van Stekene en Kemzeke. "Ons advies is voor alle vier de windturbines negatief. Dat stuurden we zo door naar de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar. Het schepencollege heeft de milieuvergunning voor de turbines geweigerd. De aanvragers kunnen nog in beroep gaan", schetst schepen van Leefmilieu Nicole Van Duyse (CD&V).

Dat een van de turbines zou gebouwd worden in een zone die voorbehouden is voor het Astrid-netwerk, dat de communicatie tussen de veiligheidsdiensten verzekert, was een belangrijk element in de beslissing. In dat gebied mogen hoegenaamd geen obstakels opgetrokken worden.

Ook de aantasting van de ruimte, de ligging in waardevol gebied, het gevaar voor de volksgezondheid, de nabijheid van woongebieden, de geluidsoverlast en de slagschaduw speelden mee in het oordeel van het Stekense schepencollege. Dat is voorstander van de eventuele inplanting van windmolens langs autowegen, zoals de E34/N49.

YV

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio