Kotstudent kost ouders meer dan 7.000 euro per jaar

Kotstudent kost ouders meer dan 7.000 euro per jaar

Kotstudent kost ouders meer dan 7.000 euro per jaar

Print
Zoon of dochter op kot sturen, kost jaarlijks 7.130 euro. Dat blijkt uit de geactualiseerde Studentenbrochure van het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (Cebud), dat verbonden is aan de Katholieke Hogeschool Kempen. Voor studenten die over en weer pendelen met het openbaar vervoer, ligt de kost zo'n 4.000 euro lager. Als studenten met een eigen auto naar hun universiteit of hogeschool komen, loopt de kost op tot zo'n 6.330 euro per jaar.

Niet het studiegeld, maar de huisvestingskost weegt het zwaarst door. Een beursstudent betaalt 784 euro per jaar, een bijna-beursstudent 1.082 euro en een niet-beursstudent 1.280 euro. Maar als die student op kot gaat, komt daar nog eens zo'n 4.000 euro per jaar bij voor huur en nutsvoorzieningen. Om tot dat bedrag te komen, gaat Cebud onder andere uit van een maandhuur van 278 euro. Cebud voegt daar nog eens 1.880 euro per jaar aan toe voor ontspanning, zowel voor kot- als pendelstudenten.

Bij dat vast bedrag komen ook nog de leefkosten, die zowel voor studenten als werkende jongeren ongeveer even hoog zijn. Cebud berekent die leefkosten op nog eens 6.500 euro voor pendelstudenten, en 6.850 euro voor kotstudenten. Kotstudenten betalen volgens het studiecentrum immers meer voor hun voeding. In dat bedrag zijn ook nog de uitgaven voor kleding, gezondheid en de huur of afbetaling van de ouderlijke woning inbegrepen.

Archieffoto TVG

.

Nu in het nieuws