Oudste drieling van België blaast 80 kaarsjes uit

De oudste drieling van het land vierde zondag in Eksaarde, deelgemeente van Lokeren, zijn tachtigste verjaardag. Nochtans wogen ze bij de geboorte elk nog geen 2 kg en werden hun overlevingskansen erg laag ingeschat.

ikerremans

Antoinette, Petrus en Julien De Waele werden in 1932 in Eksaarde geboren. Een drieling was toen heel bijzonder. De klokken luidden en drie dorpsnotabelen boden zich aan peter te worden van de drie kindjes. Petrus woog 1,9 kg, Antoinette 1,7 kg en Julien amper 1,5 kg.

Daags na hun geboorte werden ze gedoopt uit angst dat ze het niet alle drie zouden overleven. Maar tachtig jaar later blaken ze van gezondheid. Alle drie bleven ze in het dorp wonen op amper een paar honderd meter van het ouderlijke erf.

Een leven van hard werken is hun verklaring dat ze nog steeds zo gezond zijn en ook geregeld in de moestuin te vinden zijn. “Mager en taai zijn ze”, lacht Francine, de echtgenote van Julien. Of van Petrus? Ooit vergistte ze zich zelf eens tussen de broers en vloog ze de verkeerde om de hals. Julien heeft vier kinderen van wie een tweeling, Petrus heeft drie kinderen, Antoinette huwde pas op haar 42ste en bleef kinderloos.

“Als kind trokken we altijd samen op, Antoinette speelde vaak moedertje voor ons. Ooit zijn we als kleuter samen verloren gelopen. Nog steeds komen we een paar keer per week samen. De band is altijd sterk geweest. Toen Julien vorig jaar ziek werd en enkele operaties moest ondergaan, heb ik geweend aan zijn bed. Een tijdje later had ik dezelfde kwalen, maar minder erg”, illustreert Petrus de sterke band tussen de tachtigjarige drieling.

DVR Foto Stefaan Van Hul

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio