"Armstrong had vijf tourzeges mogen houden"

Armstrong had vijf tourzeges mogen houden

"Armstrong had vijf tourzeges mogen houden"

Print
Als Lance Armstrong had meegewerkt met het Amerikaans antidopingagentschap USADA, dan had hij vijf van zijn zeven tourzeges mogen houden. Dat zegt USADA-baas Travis Tygart in de zondageditie van de Amerikaanse krant USA Today.

Armstrong besliste vorig week om de beschuldigingen van dopinggebruik en bloedtransfusies tegen hem niet langer aan te vechten. USADA interpreteert dat als een schuldbekentenis, schorste hem voor het leven en ontnam hem al zijn zeges sinds augustus 1998. The Boss won de Tour tussen 1999 en 2005 zeven keer op rij.

"Als Armstrong eerlijk was geweest en had samengewerkt, dan hadden we de verjaringstermijn toegepast", zegt Tygart. Die termijn bedraagt acht jaar, waardoor Armstrong enkel zijn tourzeges van 2004 en 2005 zou verliezen. Tygart voegde eraan toe dat zijn levenslange schorsing mogelijk herzien wordt, mocht Armstrong alsnog getuigen over doping in het wielrennen.

In beroep gaan

De advocaten van de ex-renner stellen dat enkel de Internationale Wielerunie UCI de macht heeft om straffen uit te spreken, maar dat klopt niet volgens Tygart. "De UCI en het WADA kunnen wel in beroep gaan tegen de straf. Maar zolang dat niet gebeurt, geldt onze straf."

Belga

Foto: PN

Meer sportnieuws