1 / 2

Kinderen verdienen al spelend hun kermisgeld

Het comité der volksspelen organiseert op de Ranstse zaterdagvoormiddag van het kermisweekend al 64 jaar junior-volksspelen. Kinderen tot vijftien jaar kunnen er een zakcentje winnen om te spenderen op de kermis.

Liekens Sylvain

Dit jaar schreven 72 kinderen tussen nul en vijftien jaar zich in. Een getal dat de organisatoren pleziert. “Dat zijn er toch weer zeven meer dan vorig jaar. We hebben een standje opgesteld op de vrijdagse avondmarkt die sinds vorig jaar wordt georganiseerd. Daar kunnen de kinderen al eens een spelletje uitproberen en dat lijkt te werken. Alle deelnemende kinderen krijgen na afloop minstens drie euro als prijzengeld en met dat geld kunnen ze naar de kermis. Dat spreekt hen ook wel aan. Gelukkig krijgen we flink wat steun van onze middenstanders want met een inschrijvingsgeld van 20 cent per deelnemer geraken we natuurlijk niet ver.” Zegt mede-organisator Miel Mastbooms.

De kinderen worden verdeeld over drie leeftijdsgroepen. Ze werken allemaal twee spelletjes af op de speelplaats van de gemeentelijke lagere school. Per reeks is er een winnaar die 3,5 euro krijgt. De proeven variëren naar gelang de leeftijd. De allerjongsten moeten ook papieren bloemen planten en mogen aan het eind van dat spel echte bloemen geven aan hun moeders. Iets wat uiteraard sterk gewaardeerd werd.

Ook het spel waarbij water uit een flesje via de mond naar een bekertje moet gelopen worden zorgt voor hilariteit. Lucas Dens (7) blonk in dat spel uit. ‘Het was moeilijk om niet te lachten want dan liep het water uit mijn mond. Ik ga hier ook naar school. Ik doe nu voor de vierde keer mee en mijn broer Louis en mijn zus Elise spelen ook mee.” Ook de mama en papa volgen de competities van dichtbij. “Dit is een echt dorpsgebeuren. Wij wonen hier vlakbij en we vinden dat je dit niet mag missen, de kinderen kijken er echt naar uit” zeggen ze.

In het blokjes stapelen dat de jongens en meisjes uit de categorie tussen nul en zes jaar afwerken, lopen de ouders soms naast de kindjes om de opdracht tot een goed eind te brengen. Kyra Hollander was de snelste in haar reeks. Ze is vijf en doet al voor de derde keer mee. “Vorig jaar heb ik zes euro gewonnen en die heb ik op de kermis opgemaakt. De blokjes stapelen was niet zo moeilijk.” Kyra woont wel in Ranst maar gaat nog in Wommelgem naar school.

Sylvain Liekens

Foto Dirk Kerstens

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio