1 / 2

Botenparade op 'Temse in de Wolken'

De happening 'Temse in de Wolken' had dit weekeinde veel te danken aan de aanwezigheid van een vijftiental historische boten. Zij werden niet alleen opengesteld voor het publiek. De boten met een geschiedenis hielden op beide dagen ook paradevaart.

jatimmermans

De weersomstandigheden waren niet waar de organisatoren van het openluchtevenement op hadden gehoopt. Zaterdag zorgde een aanhoudende strakke wind voor een woelige Schelde. Zondag kwamen daar af en toe ook nog eens regenbuien bovenop.

Maar wind, golven en regen behoren tot het dagelijkse leven van schippers en schrikken hen niet af; "wij zijn voor de vierde keer te gast in Temse met onze historische schepen", vertelt Broos Colman, monumentenwachter Varend Erfgoed.

"Temse is met de oude site van de Boelwerf een ideale locatie voor een samenkomst als de onze. Het was ooit het centrum van de scheepvaartnijverheid in België. Met onze boten brengen wij het nautische verleden terug naar Temse. Al deze schepen hebben een interessante geschiedenis en worden door de eigenaars in hun oorspronkelijke staat bewaard. Zij koesteren hun boot, maar gebruiken hem ook voor vaartrips. Varen staat voor geduld en tijd hebben."

"Liefde voor de scheepvaart"

Het varend erfgoed dat in Temse aanwezig was, kwam in de meest uiteenlopende types. "Er is een zeilend vrachtschip, een sleepboot, het oude veerbootje van de Rupel en patrouilleboten van de Nederlandse marechaussee: allemaal uniek in hun genre. De mensen komen van echt overal. Allemaal hebben ze één gezamenlijke liefde voor de scheepvaart en in het bijzonder voor hun vaartuig. Ook een stevige brok nostalgie is een voornaam bindmiddel", aldus Colman.

YVES VREBOS

Foto boven: de Odilia met Els Vermeylen, Dirk Ramaekers, Broos Colman en Everist Van Camp.

Foto Stefaan van Hul

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio