Reynders spreekt geen harde taal in Rwanda

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de Rwandese president Kagame zondag voorzichtig opgeroepen om afstand te nemen van de Congolese rebellen.

ikerremans

Minister Reynders sloot zondag zijn reis aan Centraal-Afrika af met een onderhoud met Kagame. Na afloop riep hij alle buurlanden van Congo en in het bijzonder Rwanda op om elke steun aan de rebellen van de Beweging van 23 maart (M23) stop te zetten. “Dit zou voor Kigali kunnen leiden naar een pijnlijke escalatie met internationale sancties als gevolg”, aldus de minister.

“Er moeten in Kinshasa (door de Congolese autoriteiten) heel wat dingen gebeuren, net als in de buurlanden”, aldus Reynders die zich niet liet verleiden tot hardere uitspraken over het Rwandese regime.

In april scheurde een groep van Congolese Tutsi’s zich af van het Congolese regeringsleger onder de benaming M23. Uit een rapport van de Verenigde Naties bleek onomstotelijk dat deze opstandelingen de steun kregen van het Rwandese leger, iets wat het regime in Kigali bij hoog en bij laag bestrijdt.

Verschillende landen, onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zweden en Nederland, gaven Kagame met het snoeien in de hulp een duidelijk signaal dat het gedaan moest zijn met het oorlogsgestook in Oost-Congo. België is tot nu toe op de vlakte gebleven.

Volgende week zal Louise Mushikiwabo, de Rwandese collega van Reynders, in New York het Rwandese dossier verdedigen. Kigali heeft in een 130 pagina’s tellend document de VN-beschuldigingen van de hand gewezen. Na die reis van Mushikiwabo “moeten we misschien beslissingen nemen”, zei Reynders in een voorzichtige allusie op mogelijke sancties. België steunt Rwanda met een programma van 160 miljoen euro over drie jaar.

RH Foto Belga

MEER OVER Didier Reynders

Nu in het nieuws