Bier: vrouwen weten waarom

De bierindustrie verwaarloost vrouwen, bierglazen zijn weinig elegant en het is helemaal niet zo dat vrouwen alleen maar houden van zoetige biertjes. Ziedaar de kernpunten van de campagne die bierexperte Sofie Vanrafelghem voert.

ikerremans

De jonge Gentse is bierjournaliste, volgde een brouwcursus, leidt in heel Vlaanderen een bierproefavond, wordt docente Algemene Bierkennis aan CVO Panta Rhei in Gent (volwassenenonderwijs) en ze is co-auteur van het boek 100x proeven van straffe streekbieren. Om maar te zeggen dat ze met gezag kan spreken als het over bier gaat. Wat bij een vrouw toch niet zo evident is, zullen sommige mannen nu misschien denken, en dat is nu net het soort van vooroordelen waartegen Sofie strijdt.

Samen met vriendinnen is Sofie met het ‘Vrouwen en bier’-project begonnen. Zaterdag hebben ze bij brouwerij Alvinne in Zwevegem 2000 liter gebrouwen van hun eigen Eva-bier, een fris, dorstlessend, blond bier “met een stevige hoppige toets”. Op 17 november organiseren ze speciaal voor vrouwen een ‘Vrouwen en bier’-dag in Zwevegem, met allerlei workshops. Hun inspanningen zijn te volgen op de website www.vrouwenenbier.be.

Sofie Vanrafelghem klinkt als een soort van bierfeministe als ze op dreef is. “Voor de marketingafdelingen van brouwers bestáán vrouwen niet. De enige reclamespot voor vrouwen die ik ken is die van Liefmans Fruitesse, een superzoet biertje dat zogezegd typisch iets voor vrouwen is, maar dat ik niet eens naar binnen krijg. Bij proefsessies blijkt dat vrouwen net liever hoppige, bittere bieren drinken.”

Een struikelsteen voor vrouwen zijn “de bokalen” van glazen die bij de betere bieren horen. “Zo’n trappistenglas vinden ze niet elegant en het is ook te véél. Daarom drinken wij bier altijd uit wijnglazen, gewoon glaasjes van bij de Ikea. Dat drinkt prettiger en het helpt om bewuster en intenser te proeven. Onze bieravonden beginnen we met een fris biertje in een chic champagneglas. Het geeft meteen een heel andere beleving.”

Dirk Hendrikx Foto Bart Vandenbroucke