Kempenaars brouwen bier in wasmachine

Kempenaars brouwen bier in wasmachine

Kempenaars brouwen bier in wasmachine

Print
Westerlo - Een groepje Kempense amateur-bierbrouwers had niet de middelen om een degelijke installatie aan te schaffen. Niet getreurd, want met een oude wasmachine en grote koffiekannen lukt het net zo goed.

Jos Saenen uit Zoerle-Parwijs (Westerlo) en Tony De Pooter uit Herentals besloten zich anderhalf jaar geleden toe te leggen op het artisanaal brouwen van hun eigen bier. Een ambachtelijker aanpak dan die van de Kempenaars bestaat haast niet, want ze hebben hun brouwerij gewoon bij elkaar geïmproviseerd.

“We brouwen ons bier in een ouderwetse wasmachine. Zo eentje die je nog van boven open kan doen en die van binnen uit koper bestaat. De machine is onderaan uitgerust met een brander om de inhoud op te warmen. Daarnaast gebruiken we als twee brouwketels enkele afgedankte koffiepotten met een inhoud van zo’n zestig liter”, legt Tony De Pooter uit.

De groep groeide het voorbije jaar aan tot zeven leden, die van de herfst tot de lente maandelijks bij elkaar komen om in de garage van Jos Saenen hun bieren te brouwen. “Ik heb een groot probleem. Ik lust alles, zolang er maar alcohol in zit. Ik heb eerst vijf jaar een wijncursus gevolgd aan de avondschool in Herentals, tot die ook met een opleiding tot bierkenner begon. Zo probeerden we het zelf”, zegt De Pooter.

Niet zonder succes, want ondanks - of net dankzij?- de onorthodoxe apparatuur vertegenwoordigt hun tripelbier onze provincie in de finale van de Brouwland Biercompetitie. Voor die wedstrijd bedacht de bende de naam De Hopscheppers. “We proberen altijd eigen recepten uit en tot nu toe viel het resultaat nooit tegen. We mogen onze brouwsels niet verkopen en moeten alles zelf opdrinken. Dat is niet zo’n probleem, want we drinken nogal veel”, zegt Tony De Pooter droogjes.

HO
Foto HVG

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio