1/2

Politie Malonne klaar voor komst Martin

In Namen zijn de lokale autoriteiten klaar voor de komst van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, naar het klooster van de Arme Klaren in Malonne. De politie houdt zelfs het waterkanon klaar om actievoerders te verjagen.

Als het Hof van Cassatie dinsdag het beroep verwerpt dat de burgerlijke partijen en de procureur-generaal van Bergen, Claude Michaux, aangetekend hebben tegen de voorwaardelijke vrijlating van Michelle Martin, komt Marc Dutroux’ ex-vrouw nog dezelfde dag vrij en wordt ze onder politiebegeleiding naar Malonne gebracht.

Politiehelikopter

Het klooster wordt al vanaf maandagavond extra bewaakt. In de eerste week dat ze er verblijft, zijn er veertig agenten (in uniform en in burger) vrijgemaakt voor haar bewaking. Zelfs een politiehelikopter is gereserveerd, en in Malonne wordt een sproeiwagen achter de hand gehouden omdat er fel protest wordt verwacht.

Als Martin vrijkomt, wordt ze onder politiebegeleiding naar Malonne overgebracht. Niet in een celwagen, maar in een geblindeerd en gepantserd politievoertuig. “We willen absoluut vermijden dat haar iets zou overkomen tijdens haar overbrenging”, zegt een politiebron.

Openbare orde

"Om veiligheidsredenen kunnen we geen details kwijt over de inzet van de politie", zei burgemeester van Namen Maxime Prévot. "Ik kan wel zeggen dat deze agenten niet enkel zullen instaan voor de bescherming van mevrouw Martin, maar voor de openbare orde."

Hoeveel lokale en federale agenten gemobiliseerd worden, is niet bekendgemaakt. "We weten dat de vrijlating van Martin reactie opwekt. Maar wij kennen noch de omvang, noch de aard, noch de duur van het protest. Hoeveel agenten we inzetten, zal dus afhangen van de reactie op het terrein", aldus nog Prévot.

Op Facebook is al opgeroepen tot een betoging "tegen de onverschilligheid" in Malonne, zaterdag om 13 uur. De stad Namen heeft voorlopig echter nog geen aanvraag ontvangen.

TG/Belga

Foto: Tom Palmaers, Belga

Nu in het nieuws