Tien keer meer aanvragen voor camera's op de werkvloer

De Privacycommissie heeft vorig jaar 520 aanvragen gekregen van werkgevers die camera's willen plaatsen op de werkvloer. Dat zijn er tien keer meer dan in 2007, zo bericht een krant van De Persgroep maandag.

fvangarderen

"Werkgevers zien die camera's vaak als een wondermiddel", zegt Eva Wiertz van de Privacycommissie in de krant. "Ze gebruiken ze om het productieproces in de gaten te houden, maar ook voor het afschrikkende effect. Sommige werkgevers controleren er dan weer hun personeel mee. We krijgen trouwens veel klachten binnen over zulke camera's".

Het plaatsen van camera's is strikt gereglementeerd. De werkgever moet zijn werknemers op voorhand inlichten en de camera mag niet de hele tijd op dezelfde persoon gericht zijn. In principe mag de camera enkel het productieproces in de gaten houden. Veel klachten betreffen dan ook het controleren van werknemers zelf.

Diefstal

Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) proberen werkgevers vooral te vermijden dat ze door hun personeel bestolen worden. "Bij de kleinhandel is diefstal door eigen personeel goed voor 30 procent van de totale winkeldiefstal", zegt Christine Mattheeuws van het NSZ.

Overigens ligt het eigenlijke aantal camera's nog een pak hoger, want de Privacycommissie registreert enkel aanvragen per werkplek, niet per camera.

Belga

Foto: HBVL

Nu in het nieuws