België kan Trabelsi niet uitleveren

België kan Trabelsi niet uitleveren

België kan Trabelsi niet uitleveren

Print
Terrorist Nizar Trabelsi komt volgende week mogelijk vrij. De ex-profvoetballer met Tunesisch-Belgische nationaliteit werd twee dagen na de aanslagen van 11 september 2001 gearresteerd omdat hij plannen had om de NAVO-luchtmachtbasis van het Limburgse Kleine Brogel op te blazen. Op het Leopoldsburgse domein liggen immers Amerikaanse kernkoppen opgeslagen.

Trabelsi werd in 2004 definitief veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens terrorisme. Trabelsi heeft zijn gevangenisstraf, plus enkele maanden extra, intussen uitgezeten. Ons land houdt hem vast in afwachting van zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Maar de raadkamer in Hasselt heeft vrijdag, totaal onverwacht, zijn vrijlating bevolen. Het federaal parket ging in beroep.

Doodstraf

Volgens zijn advocaat Marc Nève “is er geen enkele reden meer om hem nog langer vast te houden. Mijn cliënt is geen gevaar voor de samenleving, hij wil een normaal leven leiden. De bal ligt nu in het kamp van de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen, die de zaak begint september behandelt.”

Gewezen minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) heeft vlak voor zijn afscheid in 2011 nog snel zijn handtekening gezet onder het uitleveringsbevel. Maar de advocaten van Trabelsi tekenden beroep aan en stapten uiteindelijk naar het Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg. Als Trabelsi wordt uitgeleverd, riskeert hij de doodstraf in de VS. Zijn advocaten vrezen ook dat hij onmenselijk zal worden behandeld.

Wanneer de zaak in Straatsburg ten gronde wordt behandeld, staat nog niet vast. Maar in een tussenarrest werd de uitlevering intussen wel geschorst. Ons land mag Trabelsi dus voorlopig niet uitleveren.

Op de dag dat het Hof in Straatsbrug beslist dat hij kan worden uitgewezen, zou hij opgepakt worden en op het vliegtuig naar de Verenigde Staten worden gezet. Tenminste, als hij dan niet ondergedoken is. Komt Trabelsi vrij, dan zal hij alleszins nauwlettend in de gaten worden gehouden door verscheidene veiligheidsdiensten, de Staatsveiligheid op kop.

Thierry Goeman
Foto Belga

.

Nu in het nieuws