"Dopingoperatie tegen Lance Armstrong op laatste moment afgeblazen"

Dopingoperatie tegen Lance Armstrong op laatste moment afgeblazen

"Dopingoperatie tegen Lance Armstrong op laatste moment afgeblazen"

Print
Tijdens de Tour van 2005 is een inval door dopingjagers in het hotel waar Lance Armstrong met zijn ploeg verbleef op het laatste moment tegengehouden. Dat beweert althans Thibault de Montbrial, één van de advocaten in de Festina-affaire van 1998, zondag in Le Journal du Dimanche.

"Ik weet dat tijdens de Tour van 2005 het rennershotel van Armstrong op de tweede rustdag in Pau doorzocht zou worden, maar dat is op het laatste nippertje afgeblazen", zegt de Montbrial. "Een Frans onderzoeksteam was van Parijs naar Pau afgereisd. Maar ik weet uit heel goede bron dat omstreeks 17 uur, toen ze al aan de deur van het hotel stonden, de speurders rood licht kregen. De geplande operatie werd dus op het allerlaatste moment afgeblazen."

"Ik weet niet wie dat beslist heeft", vervolgt de Franse advocaat. "Maar de onderzoekers waren wel furieus dat de actie niet doorging. Het is duidelijk dat Lance Armstrong uitstekend beschermd werd in Frankrijk. Iedereen sloot de ogen voor de vermoedens van doping die rond de Amerikaan hingen", besluit de Montbrial.

Lance Armstrong won in 2005 zijn zevende en laatste Tour, maar volgens het USADA is hij die en al zijn andere zeges sinds augustus 1998 kwijt nadat The Boss besliste om zijn strijd tegen de dopingbeschuldigingen te staken. Zaterdag beweerde een wetenschappelijk raadgever van het Franse antidopingagentschap AFLD in de krant Le Monde dat Armstrong op de hoogte was van alle geplande dopingcontroles.

Lees ook: "Armstrong was op de hoogte van dopingcontroles"

Archieffoto AFP: Lance Armstrong in 2005 in Pau

Meer sportnieuws