Duizenden Vlaamsgezinden op IJzerbedevaart en IJzerwake

Duizenden Vlaamsgezinden op IJzerbedevaart en IJzerwake

Duizenden Vlaamsgezinden op IJzerbedevaart en IJzerwake

Print
Onder de IJzertoren in Diksmuide is zondag de 85ste IJzerbedevaart aan de gang. Het is meteen ook de laatste "augustus-editie". Volgens de eerste voorzichtige schattingen trotseerden nog een goeie duizend bedevaarders het druilerige weer, onder wie slechts een handvol politici. Voor het eerst neemt ook een Waalse delegatie aan de "Vlaams-pacifistische" plechtigheid deel.

Op het terrein voor het kleine podium zijn nog enkele tientallen Vlaamse vlaggen te tellen. De tijd dat de IJzertoren nog het Mekka was voor Vlaams-nationalisten, lijkt ver weg. Bovendien blaast de harde kern Vlaams-radicalen op hetzelfde moment verzamelen op de IJzerwake enkele kilometers verderop.

"Vlaams verhaal"

"De mensen van de IJzerwake wilden ons nog wat jennen waarschijnlijk", reageert voorzitter Paul De Belder, die meteen de link legt met het einde van de bedevaart in augustus. "We verhuizen ook naar november omdat we het beu zijn om altijd te moeten uitleggen waarin we verschillen. Wij staan voor verdraagzaamheid en actief pluralisme", aldus De Belder.

Maar net die genuanceerde booschap speelt de opkomst parten, erkent hij. "Wij brengen een Vlaams verhaal, maar vanuit een Vlaamse optiek, niet vanuit een anti-Belgische of anti-Waalse optiek." Zo neemt met burgemeester van Antoing Bernard Bauwens voor het eerst een Waalse delegatie deel aan de viering. "Maar het publiek daarvoor is blijkbaar beperkter."

Ook naar Vlaamse politici is het aan de voet van de IJzertoren goed zoeken. N-VA'er Jan Peumans geeft een toespraak als parlementsvoorzitter, maar voorts deed slechts een handvol politici - onder wie CD&V'er Michel Doomst en N-VA-fractieleider Kris Van Dijck - de moeite om naar Diksmuide af te reizen.

IJzerwake

De elfde IJzerwake in Steenstrate (Ieper) kan wel op meer belangstelling rekenen vanuit politieke hoek. Bij de aanvang van de eucharistieviering waren een kleine vijfduizend mensen op de wei aan het monument van de gebroeders Van Raemdonck. Onder hen heel wat parlementsleden en de partijtop van het Vlaams Belang.

Er wordt in Steenstrate voornamelijk uitgehaald naar de staatshervorming.

De IJzerwake werd opgericht als een reactie op de IJzerbedevaart, die volgens de initiatiefnemers niet radicaal genoeg meer was. Het is de eerste maal dat IJzerwake en -bedevaart op hetzelfde moment plaatsvinden. De voorgaande jaren vond de IJzerwake het weekend voor de IJzerbedevaart plaats.

Na de eucharistieviering volgt een bloemenhulde en de toespraak van de voorzitter van de IJzerwake, Wim de Wit. Gastspreker is de gewezen Open Vld-burgemeester Willy Dewaele.

Belga
Foto JVK

Nu in het nieuws