"iPads 100 euro goedkoper dan boeken"

Het Lucernacollega in Antwerpen start op 3 september met een eerste iPad-klasje in het eerste jaar middelbaar. "Het schooljaar van een iPad-leerling is 100 euro goedkoper dan dat van een andere leerling", zegt directeur Fatih Hasbal.

jatimmermans

In tegenstelling tot het Sint- Pieterscollege/Sint-Jozefhandelsschool in Blankenberge, waar alle 710 leerlingen verplicht worden een iPad aan te schaffen, laat het Lucernacollega de ouders en de leerlingen vrij. "Hoewel wij van Apple een fikse korting hebben gekregen, blijft zo'n iPad niet goedkoop", zegt Fatih Hasbal, directeur van het Antwerpse Lucernacollege. "Niet alle ouders kunnen zich die aankoop veroorloven. De kinderen van diegenen die bereid waren dat te doen, zitten in onze eerste Latijnse/Moderne-'tablet-klas', de anderen in het gewone klasje. Achttien leerlingen hebben hun iPad in juli contant betaald, zodat een afbetalingsplan niet nodig was."

Extra stimulans

Lesgeven en les volgen met een iPad heeft veel voordelen, zegt directeur Hasbal. "We werkten al met laptops, maar een iPad is veel sneller. Het is een mobiel toestel, dat de leerlingen makkelijk mee naar huis kunnen nemen. Bovendien hebben we tijdens onze voorbereidingsfase met onder meer demo-lessen voor de leerlingen gemerkt dat de iPad hen een extra stimulans gaf om kennis te verwerven. Leerlingen zijn immers niet langer gebonden aan het lespakket dat de leerkracht hen aanbiedt, maar kunnen zelf, weliswaar onder toezicht van die leerkracht, op zoek gaan naar meer informatie en beeldmateriaal."

Hoeveel de iPads de ouders gekost hebben, wil de directeur niet kwijt, maar dat de totaalkost van lesmateriaal (cursussen, oefenboeken, schrijfblokken, etc.) van de iPad-leerlingen lager ligt dan van de anderen wel. "We hebben het uitgeteld: op jaarbasis komt dat 100 euro goedkoper uit."

KARIN VANHEUSDEN

Foto Patrick De Roo

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio