Constructiefout oorzaak van scheuren

Constructiefout oorzaak van scheuren

Constructiefout oorzaak van scheuren

Print
Mechelen - De instabiliteit van twee gebouwen in de bekende Mechelse winkelstraat Bruul werd veroorzaakt door een constructiefout, mogelijk in combinatie met slijtage. Dat zegt waarnemend burgemeester Koen Anciaux donderdag op basis van de bevindingen van de ingenieurs die de panden geïnspecteerd hebben. Donderdagavond of ten laatste vrijdagochtend zou de Bruul opnieuw toegankelijk worden voor alle verkeer.

"Er zijn heel wat extra balken geplaatst om ondersteuning te bieden. Ik verwacht dat ik vanavond in het definitieve veiligheidsrapport te lezen krijg dat we de straat weer mogen openstellen", zegt Anciaux. "Wat de situatie in de gebouwen zelf betreft, laat ik de beslissing over aan de firma's in kwestie. H&M wil door het plaatsen van een vals plafond tegen zaterdag de klanten al in bepaalde ruimtes kunnen binnenlaten, maar bij Cool Cat staan nu dusdanig veel balken dat een heropening er allicht niet inzit." Anciaux verwacht dat het gebouw waarin Cool Cat gevestigd is, eind dit jaar zal worden gesloopt.

De gevaarlijke situatie werd maandagavond opgemerkt door een voorbijganger, die verschillende scheuren vaststelde in de gevels van de twee winkelpanden. Binnen ontdekte de brandweer dat de vloer op de eerste verdieping van H&M vijf centimeter verzakt was. De Bruul werd meteen plaatselijk afgesloten voor alle verkeer, waarna de stad een aannemer vorderde om stabilisatiewerken uit te voeren.

Indien de Bruul inderdaad ten laatste vrijdag opnieuw opengesteld wordt, is dat net op tijd voor het festival Maanrock, dat dit weekend in de Mechelse binnenstad plaatsvindt.

Lees ook: Bruul zeker nog tot vrijdagavond afgesloten

Foto Dirk Vertommen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio