Expositie oude tractoren en landbouwmachines

Expositie oude tractoren en landbouwmachines

Expositie oude tractoren en landbouwmachines

Print
Laakdal -

Op zondag 2 september vindt ten huize van Pol Heselmans, Meerhoutstraat 86 te Klein-Vorst (Laakdal) de derde opendeur plaats van zijn verzameling oude voertuigen en motoren. Hij toont geregeld op beurzen en treffens zijn oude tractoren maar de mooiste, oudste en grootste stukken kunnen niet op de openbare weg vervoerd worden, waardoor ze alleen op hun standplaats kunnen bewonderd worden.


Op vraag van de Laakdalse heemkring stelt hij zijn grote verzameling weer open voor het publiek. Sinds de laatste keer in 2006 heeft hij zijn verzameling oude tractoren en dorsmolens aangevuld met twee prachtexemplaren: een oeroude stoomwals van 1910 en een oude stoomtractor van 1912 die hij uit Canada liet overkomen, wat al een verhaal op zich vormt.

Dit enorme gevaarte is nu exact een eeuw oud en zo zijn er maar twee in heel het land. Alleen die van Pol kan rijden. De gigantische tractor heeft een waterketel van 1500 liter. Het duurt anderhalf uur om te stoken met kolen eer die ketel voldoende druk heeft om te bewegen. Dit is het allereerste type van een tractor dat op de wereld rondreed. Er zaten twee mannen op: een machinist en een stoker en dan maar het veld op. Het is een enorm tuig industriële innovatie met het uitzicht en dezelfde werkwijze als een stoomtreinlocomotief.

Men kan die dag doorlopend, vrij en gratis terecht vanaf 10.00 uur ’s morgens. Er geldt voor die gelegenheid een zone-30 in de Meerhoutstraat tussen ‘de Kiezel’ en ‘de Geitenberg’.

Organisatie Laakdalse werkgroep voor geschiedenis en heemkunde.

Meer info LWGH: 013 66 39 82.

Stefan Helse
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio