Seks & Relaties

Hartaanval partner verhoogt kans op depressie of zelfmoordneigingen

Print

Hartaanval partner verhoogt kans op depressie of zelfmoordneigingen

Wanneer je je partner aan een hartaanval verloren hebt, heb je drie keer zoveel kans om een angststoornis, depressie of zelfmoordneigingen te ontwikkelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duke University in North Carolina.

Tijdens de proef werd het gebruik van angstmedicatie, antidepressiva en het zelfmoordcijfer bij tienduizenden proefpersonen die hun partner verloren door een hartaanval of een andere oorzaak vergeleken. Conclusie: zij die aan een hartaanval stierven, lieten hun nabestaanden na met een drie keer zo grote kans op het krijgen van een depressie, angststoornis of zelfs zelfmoordneigingen.

"Je partner verliezen aan een hartaanval is een traumatiserende gebeurtenis. De partners maken vaak de mislukte reanimatie mee, en die episode blijft zich voor hun ogen afspelen. Ze krijgen er nachtmerries van. Het gaat bovendien meestal om een plots verlies. Er is geen tijd geweest om afscheid te nemen. Daardoor wordt de overblijvende partner vaak depressief of angstig", aldus psychologe Marijke Potargent in een krant van Corelio.

Photo News

NIET TE MISSEN